Et toppolitisk feriested på Endelave startede hos en maskinhandler i Højmark …!
På Endelaves østlige kyst - ned til vandet - ligger to ældre bygninger på en 8 tønderland stor grund. Det ser ikke ud af noget særligt. Det er det egentlig heller ikke. Men der er alligevel en ret interessant historie bag de to mindre huse på den skovfyldte plet. De to små ferieboliger har nemlig dannet ferieramme om nogle af landets ubetinget største politikere i nyere tid. Tidligere skatteminister, finansminister, udenrigsminister og formand for FN, Mogens Lykketoft, købte dette lille beskedne feriested i efteråret 1972 - sammen med bla. tidligere statsminister, MEP og formand for de europæiske socialdemokrater, Poul Nyrup Rasmussen.
Hvordan gik det til, at Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen erhvervede dette sted - iøvrigt sammen med tidligere arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen og tidligere direktør for Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen?
Det kunne bero på en tilfældighed? Det kunne være sat til salg på et godt tidspunkt? Eller det kunne være arvet fra tidligere generationer? Ingen af delene. Vi skal starte et helt andet sted. Vi skal til Højmark i Vestjylland - langt væk fra nationalpolitiske diskussioner og langt væk fra Socialdemokrater.
I foråret 1966 møder den dengang 20 årige Mogens Lykketoft en pige i København. Hun hedder Aase Toft. Hun er godt begavet, meget selvbevidst og har indrettet sig hyggeligt og sparsomt i sin lille lejlighed i Nyhavn. Hun er fra Højmark i Vestjylland, men det ser man ikke ved første øjekast. Hun har forladt Vestjylland tidligt i sit liv - og hun havde ikke nogen forestilling om, at hun skulle vende tilbage.
De bliver forelskede og bliver ret hurtigt kærester. I den forbindelse besøger Aase og Mogens naturligvis hendes familie i Højmark og møder bla. hendes bror, maskinhandler Jens Toft der nærer en stor kærlighed for gamle motorcykler og små privatfly. Jens Toft har købt en gård på Endelave, hvor han har etableret en flyveplads.
Den reelle og den åndelige afstand mellem den unge intellektuelle og uhyre begavede vordende socialdemokratiske toppolitiker og den skæve vestjyske maskinhandler fra Højmark kunne næppe blive størrere. Der var en afgrundsdyb forskel mellem de to verdener. Alligevel fandt de en gensidig respekt for hinanden. Mogens Lykketoft og Aase Toft fløj flere gange til Endelave sammen med svogeren - og de to unge mennesker faldt omgående for øen midt i Kattegat.
Øen er mest kendt for sine mange kaniner. Der har været mennesker på Endelave i flere hundrede år og tidligere mange flere end nu, hvor kun ca. 125 har fast adresse på øen. Om sommeren stiger mængden af mennesker til flere tusinde turister. Kirken fra 1400-tallet og præstegården fra 1741 vidner om tidligere tiders storhed.
Mogens Lykketoft og Aase Toft bliver viet i dagligstuen i Højmark den 21. oktober 1967. Giftefoged er Aases far, der på daværende tidspunkt var fungerende sognerådsformand i det lille sogn. Han delte langt fra politisk opfattelse med hans svigersøn, men det var ikke afgørende. I det vestjyske hjem var der hjerterum til alle.
De unge mennesker vender tilbage til København og fortæller vidt og bredt om deres fantastiske oplevelser på Endelave. Flere af vennerne tager med dem til Endelave for at holde ferier og hygge sig. Blandt vennerne er Poul Nyrup Rasmussen.
Efter at have undersøgt øen for sommerhuse der kunne være til salg - falder de unge mennesker for en stor grund på øens nordøstlige side i det område der hedder Øvre. På grunden ligger to faldefærdige huse, som den håndværkssnilde Poul Nyrup sagtens kan sætte i stand. Stedet indbyder til masser af hygge, lune sommeraftener med masser af øl og vin - og måske en pibe sjov tobak?
Der er kun et problem. Stedet er ikke til salg. Og den bondemand der ejer stedet, falder ikke for de politisk intellektuelle røde københavnere, der ikke skal komme og tro de er noget særligt. Mogens Lykketoft bruger alle sine økonomiske beregninger i en forhandling med bondemanden. Det bliver det slet ikke bedre af - og han bliver helt fjernet fra forhandlingerne.
Den tidligere arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen er blandt de interesserede købere - og han er meget charmerende. Han bliver sendt afsted - sammen med direktøren for Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen der også er blandt de venner der skal forsøge at erhverve stedet fra den genstridige bondemand.
(Den charmerende og velbegavede Flemming Ibsen blev kørt i stilling som forhandler ved købet af stedet på Endelave. Planen lykkedes, men det blev dyrere end de unge mennesker havde forestillet sig)
De to ankommer til den gård hvor bondemanden bor. Han er i færd med at køre halm ind og ignorerer fuldstændig de to røde apparater der vil købe hans ejendom. Der går næsten 10 minutter inden han stopper sit arbejde og viser dem en smule opmærksomhed. Forhandlingen begynder med et bud på kr. 100.000 for herlighederne, men salgsprisen ender på kr. 130.000,- for de to meget faldefærdige huse og den 8 tønderland store grund ned til vandet. Det svarer vel til omkring en million i 2022-penge. En helt rimelig betaling for den plet jord og de par misligholdte huse der var tale om.
Herefter udvikler stedet sig til at blive et feriekollektiv for socialdemokrater op gennem 70’erne, 80’erne og 90’erne. Stedet er forbundet med mange myter. Der har været udviklet mange teorier om, at landet blev ledet fra bålpladsen på “Villa Kongsbo” som stedet var kendt som. Det er næppe rigtigt, men sandt er det, at stedet fungerede som en ramme for talrige politiske diskussioner mellem ejerne af kollektivet og mange af de socialdemokratiske politikere der var en del af samfundsdebatten i de år.
Ritt Bjerregaard er een af de politikere der kun besøgte stedet een gang. Hun var slet ikke imponeret over stedet og slet ikke over den bolig- og sanitetsstandard hun kunne blive tilbudt på stedet.
I 1979 døde Aase Toft pludselig - efter en alvorlig hjerneblødning. Hun blev kun 33 år gammel. Mogens Lykketoft stod tilbage med de to døtre, Maja og Kit der ikke var mere end 7 og 10 år gammel ved deres mors alt for tidlige død.
Hele familien fortsatte med at benytte feriekollektivet i sjove og alvorstunge stunder - og særligt de fire oprindelige ejere og tætte venner, Mogens, Poul, Flemming og Gert benyttede ofte stedet i alle mulige sammenhænge. Venskabet mellem de fire fortsatte, men venskaber kan være hårdt udfordret i politik. Uanset disse omstændigheder - valgte Poul Nyrup at sælge sin andel af feriekollektivet i 2013.
Efter de oplysninger jeg er kommet i besiddelse af, ejes stedet fortsat af Mogens Lykketoft og en række familiemedlemmer der fortsat benytter stedet til ferie og afslapning.
Mon ikke der fortsat føres en politisk diskussion om rigets ve og vel ved bålpladsen i den store have …?