Her kan du søge artikler

Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

Et toppolitisk feriested på Endelave startede hos en maskinhandler i Højmark …!

På Endelaves østlige kyst - ned til vandet - ligger to ældre bygninger på en 8 tønderland stor grund. Det ser ikke ud af noget særligt. Det er det egentlig heller ikke. Men der er alligevel en ret interessant historie bag de to mindre huse på den skovfyldte plet. De to små ferieboliger har nemlig dannet ferieramme om nogle af landets ubetinget største politikere i nyere tid.

Læs mere
Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

“Hvor jeg har rod, hvorfra min verden går …”

H.C. Andersen (1805-1875) rejste meget. Han var på flere udenlandske rejser - og målt i sin egen tid, var det helt usædvanligt, at være så udadvendt mod verden som den verdensberømte digter var. H.C. Andersen havde rejser til Spanien, Italien, England, Frankrig, Portugal, Østrig, Malta, Grækenland, Tyrkiet, Rumænien, Bulgarien, Serbien, Ungarn, Tjekkiet, Tyskland, Sverige og Norge.

Læs mere
Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

Hvem er vi egentligt…?

For nyligt læste jeg en bog om Dronningen, hvori hun reflekterer over den omstændighed, at Danmark har forandret sig dramatisk over de sidste 50 år. Dronningen undrer sig over, hvor de små landsbysamfund blev af? Landbrugsejendommene med marker og dyr? De mindre handlende og håndværkerne i mindre bysamfund?

Læs mere
Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

Hvordan ender en guerillabevægelse i fejesving og vejrmøller …?

Jeg har aldrig været nogen stor gymnast. Det ville have været godt for mig, men da jeg var barn, havde jeg den opfattelse, at jeg ikke rigtig kunne se en mening med motion, hvis ikke jeg havde en bold at løbe efter. Så det blev fodbold. Jeg ville næppe heller være blevet nogen stor fornøjelse ved gymnastikopvisninger og stævner.

Læs mere
Artikel Michael Ruby Artikel Michael Ruby

Tragedien i Hvide Sande

Det er søndag den 9. december 1951 i Hvide Sande. Byen er stadig ung. Officielt stiftet 30. august 1931 i forbindelse med etablering af slusen og havnen. Hermed var der skabt en forbindelse mellem fjord og hav - og herefter kunne Hvide Sande begynde en udvikling.

Læs mere
Artikel Michael Ruby Artikel Michael Ruby

Drømmen om Amerika

I perioden mellem 1850-1920 udvandrede omkring 350.000 danskere til Amerika. I store træk var der typisk tre årsager til at mere end 10 % af befolkningen forlod deres fædreland, for at prøve lykken på den anden side af Atlanterhavet. Fattigdom, kriminalitet eller religion.

Læs mere
Artikel Michael Ruby Artikel Michael Ruby

Han døde ikke af det …!

Min far havde utvivlsomt store ambitioner. Han var ikke altid indstillet på at yde det der skulle til for at nå dem, men han var heller ikke begunstiget af tiden. Den ejendom min far drev, havde jord og besætning der i dag kunne sammenlignes med de fritidslandbrug der stadig ligger rundt omkring i Danmark - fordi landbrugskulturen fortsat stadig bor i mange danskere: Drømmen om at kunne dyrke sin jord og passe sine dyr - og leve af det.

Læs mere
Blog, Artikler Guest User Blog, Artikler Guest User

Kakkelovnen er mit arkiv!

Man skal holde øjnene åben, hvis man skal få øje på J. C. Christensens statue i Ringkøbing. Af uransgelige årsager har man placeret ham midt i et vejkryds på et sted, hvor det er klogt at have begge hænder på rattet og øjnene stift rettet mod den øvrige trafik. Det har helt åbenlys ikke været meningen, at man skulle kunne sætte sig og reflektere lidt stille over een af Danmarkshistoriens mest markante politiske skikkelser.

Læs mere
Blog, Privat blog, Artikler Guest User Blog, Privat blog, Artikler Guest User

Arne Schumann

Dette er en ubetinget hyldest til den århusianske legendariske foredragsholder Arne Schumann. Jeg mødte Arne Schumann første gang omkring 1990. Han var inviteret til at holde et foredrag for hovedbestyrelsen i det daværende, men nu ikke længere eksisterende - Dansk Beklædnings- og Textilarbejderforbund.

Læs mere
Beretninger, Artikler Michael Ruby Beretninger, Artikler Michael Ruby

H. C. Andersen blandt berusede bønder i Herning

H.C. Andersen (1805-1875) var på 4 rejser i Jylland. 1830, 1850, 1853 og 1859. Denne fortælling er fra 1859. Målet for forfatterens rejse til Jylland var et ophold på Nørre Vosborg, men inden han nåede så langt, gjorde han ophold i Herning. Og det er mødet med den jyske natur og måske særligt de jyske bønder der var en tvivlsom oplevelse for den verdensberømte forfatter.

Læs mere
Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

Da Anker Jørgensen sov over sig på Hotel Vestjyden

Jeg tror det var i 1992. Jeg havde mødt Anker Jørgensen i Sverige i 1989 - i forbindelse med en konference - og bad ham nu komme til Skjern og holde foredrag. Han havde udgivet sine dagbøger og jeg tænkte det kunne være interessant at få den tidligere statsminister til byen. Det ville han gerne og han leverede et fremragende foredrag på Vejlen med en fyldt mødesal.

Læs mere
Artikler Michael Ruby Artikler Michael Ruby

Sdr. Vium Hede

Mine forældre byggede en såkaldt statsejendom på Østerheden i 1956. Det var min fars mulighed for at blive selvstændig landmand – og det var vigtigt for ham. Østerheden grænsede op til den nuværende rest af Lønborg Hede – og det er blandt de sidste opdyrkede hedearealer i Danmark.

Læs mere
Artikel, Artikler Michael Ruby Artikel, Artikler Michael Ruby

Værnengene

Værnengene og Tipperne - 2600 hektar der altid har været genstand for en hed debat. Landskabet ved den sydlige del af Ringkøbing Fjord er overvejende fladt og hæver sig kun ganske lidt over vandoverfladen. Dets historie går tilbage til 1500-årene, hvor tangen fra Holmsland begyndte at vandre mod syd. Dette betød sandflugt, som blev starten på dannelsen af Værnengene og Tipperne.

Læs mere
Artikel Michael Ruby Artikel Michael Ruby

27. august 1944

Søndag den 27. august 1944 var 10.000 unge piloter i luften overalt i Europa. 2. verdenskrig er inde i sin afsluttende fase. Nazismen er trængt. De allierede befinder sig i et følsomt balancepunkt. I juni måned er amerikanske styrker gået i land i Normandiet - og den tyske hær er trængt op af muren flere steder i Europa.

Læs mere
Michael Ruby Michael Ruby

Hotel Klitten i Søndervig

Turismen i Søndervig er ikke et fænomen fra nyere tid. Siden 1880 har der været stor turistmæssig interesse for Søndervig. Ved afslutningen af århundredet blev der bygget et hotel i Søndervig. Det lå hvor Danland nu har etableret et feriecenter og hed “Vesterhavsbadet”

Læs mere
Michael Ruby Michael Ruby

VESTAS

Vestas’ historie går tilbage til 1898, da Hans Søren Hansen (1876-1953) grundlagde sin smedevirksomhed i Lem. Han stod simpelthen af toget for at etablere en smedevirksomhed. Sammen med sønnen Peder Hansen (1906-1992) drev han i de følgende årtier firmaet, der ekspanderede i mellemkrigstiden med fremstilling af stålrammer til industribygninger.

Læs mere
Michael Ruby Michael Ruby

Parti fra Lønborg Hede

I mit hjem hang gennem mange år et lille maleri. Billedet er en fødselsdagsgave fra min mor til min far på hans 50 års fødselsdag i 1976. Det er lavet af kunstneren Ellen Margrethe Christensen fra Bousøgaard i Stauning - og motivet er fra Lønborg Hede. Billedet er bestilt af min mor.

Læs mere
Michael Ruby Michael Ruby

Min oldefar var entrepenør!

Min oldefar var entreprenør. Endda en temmelig selvbevidst een af slagsen. Han får ret hurtigt en række opgaver for Ribe Amt og dets sognekommuner. Han skulle skaffe råstoffer - primært sten - som kunne slås til skærver. Her blev egnens bønder leverandører.

Læs mere