H. C. Andersen blandt berusede bønder i Herning

H.C. Andersen (1805-1875) var på 4 rejser i Jylland. 1830, 1850, 1853 og 1859. Denne fortælling er fra 1859. Målet for forfatterens rejse til Jylland var et ophold på Nørre Vosborg, men inden han nåede så langt, gjorde han ophold i Herning. Og det er mødet med den jyske natur og måske særligt de jyske bønder der var en tvivlsom oplevelse for den verdensberømte forfatter.

Jyllandsrejsen i 1859 startede i Korsør hvorfra han sejlede til Århus og kørte til Silkeborg, hvor rejsen startede den 20. juni. Herfra kørte han til  Herning, Nørre Vosborg, Lemvig, sejlede på Limfjorden til Aalborg, Børglumkloster, Hjørring, Frederikshavn og Skagen. Tilbage til Aalborg, Randers, Hjermind, Viborg, Silkeborg, Kolding, Odense og derfra tilbage til København.

Kirke og kro i Herning

Han ankom til Herning den 4. juli 1859 og skulle overnatte på Christiansminde Kro. Kroen var i 1856 blevet købt af John Eyde. En stærk personlighed, som havde foræret en byggegrund til kirken, men som samtidig havde sikret sig retten til at drive kro midt på byens torv - mellem kirken og kroen. Det er årsagen til, at Hotel Eyde - navngivet efter ejeren fra 1856 til 1883 - sikrede sig retten til en centralt placeret kro i Herning.

Klik på kortet, hvis du vil se det større…

I 1859 har der været omkring 100 indbyggere. Herning var på dette tidspunkt stort set ingenting. Udviklingen i Herning tog først fart efter etableringen af jernbanestation i 1877. Til sammenligning var Ringkøbing på samme tidspunkt meget større og havde i 1859 omkring 1500 indbyggere.

Minderig overnatning

H.C. Andersens overnatning på Christiansminde Kro blev minderig, men næppe for det gode. Han blev indkvarteret på det bedste værelse ud til en lille have. Efter indkvarteringen skal forfatteren have noget at spise og han skriver således i hans dagbog:

“Spiist en god beufsteeg - og drukket en meget god rød viin …”

Efter middagen talte H.C. Andersen med postmesteren der kunne fortælle, at det var lørdag og det var Tingdag. Den dag var der rettergang i byen og i den forbindelse afsluttede bønderne dagen på kroen, hvor der blev drukket tæt. Efter al sandsynlighed ville de blive berusede.

H.C. Andersen havde hørt, at der var stor fattigdom i byen og den noget sårbare og følsomme forfatter var bange for at blive overfaldet - og hans rædsel blev ikke mindre af postmesterens oplysninger.

Han hæftede gardinerne til og hængte håndklæder for vinduerne. Hvorved denne simple forskansning skulle beskytte ham mod overfald og vold henstår i det uvisse, men han oplyser i dagbogen, at han næsten ikke sov fordi han lå febrilsk og ventede på overfald.

Dagen derpå

H. C. Andersen vågner næste morgen før kl. 7 og venter nu på at komme videre mod herregården Nørre Vosborg. H.C. Andersens møde med jyske bønder og jyske traditioner blev ikke nogen stor inspiration for forfatteren.

Det gjorde til gengæld turen i Jylland og særligt rejsen fra Herning udover den jyske hede til Nørre Vosborg inspirerede forfatteren til at skrive digtet Jylland, som året efter udkom med en melodi af Peter Heise. H.C. Andersen skrev digtet færdigt på rejsen mellem Randers og Viborg og han renskrev den i Hjermind Præstegård.

Sangen beskriver den udvikling i Jylland der fik kollosal betydning senere. Etableringen af jernbanen, hedens opdyrkning og den helt særlige natur, som gør et stort indtryk på forfatteren.

Forrige
Forrige

Jo, nu skal De høre…!

Næste
Næste

Da Anker Jørgensen sov over sig på Hotel Vestjyden