Forsamlingshuset. Det startede med en krig, men endte som et kulturhistorisk symbol på fællesskab
De danske forsamlingshuse har haft en historisk definerende rolle i landsbyer og landdistrikter. Som en del af den historiske landbrugskultur, har forsamlingshusene været ramme om talrige fællesskaber overalt i Danmark gennem mere end 100 år.
Egentlig blev forsamlingshusene etableret fordi de skulle virke som øvelseshuse for de mænd der skulle forsvare Danmark efter krigen i 1864.
Nu forsvinder mange af dem. Enten fordi den landsby der lå omkring dem er ved at forsvinde. Eller også fordi bygningerne ikke længere er tidssvarende.
Hvad er det der foregår i de danske landsbyer? Hvorfor er det så svært at opretholde liv og udvikling i de landsbyer der har en afgørende rolle i enhver Morten Korch film fra 1950’erne og som har været en tryg ramme om hundredtusindvis af familier gennem tiden?
Søren Elbæk er født og opvokset i en mindre landsby i Vestjylland. Han er ved at skrive en roman om det forsamlingshus der gennem tiden har haft en definerende rolle i mange danske landsbyer.
Gennem arbejdet med sin bog har han mødt uhørt mange historier og minder fra de danske forsamlingshuse. Historier der sjældent fik en forside, men som måske burde vises større opmærksomhed – fordi det er blandt det mest autentiske i vores fælles danmarkshistorie.